Övningar

Ländrygg, säte, hamstrings

Höftlyft

Höftlyft är en övning som hjälper dig att få bättre kontakt med ffa sätet men även ländrygg och baksida lår. Höftlyft är extra bra för er som sitter ner mycket om dagarna vilket kan bidra till att dessa muskler lättare blir svaga och stela.
Så förutom att försöka stå och röra dig mer under dagen för att aktivera olika muskelgrupper kan du ge dem lite extra omtanke med denna övning.  Höftlyft är även en bra övning för att förebygga skador i ländrygg, höft och knän och för att bli en starkare löpare eller cyklist där sätet ska vara en stor drivkraft.

Utförande
Trä ett gummiband ovanför knäna och lägg dig på rygg med benen höftbrett isär. Pressa ut knäna lite lätt så att gummibandet är uppspänt, spänn sätet och tryck upp höften mot taket. Känner du mest att det tar i låren så kan du prova flytta fötterna lite närmare rumpan. Testa att köra 1-3×10. Övningen ska ej vara smärtsam.

Axlar och skuldror

Låg rodd

Brukar du ofta få spänningar i nacke, skuldror och/eller axlarna? Då kan du testa denna roddövningen för att stärka upp muskulaturen kring skulderbladen och förebygga att få besvär.

Utförande:Stå i en neutral position med blicken rakt fram, lätt spända magmuskler och pressa ner axlarna bort från öronen. Ha lätt böjda armar och dra ihop skulderbladen mot varandra. Håll emot på vägen tillbaka och tänk på att hålla axlarna sänkta under hela övningen. Tesat 1-3×10 reps. Övningen ska ej vara smärtsam.